Hoe werk ik

dicht bij
een intieme gebeurtenis
van verdriet en gemis

vragen, luisteren, waarnemen

op zoek naar hem of haar
naar herinneringen
naar wat achtergelaten is

inleven, schrijven, vormgeven

als laatste eerbetoon
een liefdevol afscheid
een nieuwe herinnering

 

Voor de logistieke organisatie na overlijden is altijd een uitvaartondernemer nodig. Als ritueelbegeleider draag ik zorg voor de vorm en inhoud van de afscheidsviering. De dienst/samenkomst is onderdeel van een uitvaartceremonie. Omdat ik als zelfstandige werk, kunt u mij rechtstreeks benaderen of via een uitvaartondernemer. Ik werk samen met uitvaartondernemers in de Achterhoek en Twente en ben aangesloten bij de Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders (LBvR).

Voor het afscheid

Ik kom bij u op huisbezoek. Met toewijding bespreken we samen hoe we het afscheid vorm en inhoud geven. In ieder geval passend bij hem of haar en naar de wens van de naasten. Ik luister naar verhalen en herinneringen. Vaak intieme gesprekken, gestoeld op wederzijds vertrouwen en respect. Het is de kunst woorden die niet gezegd worden en gevoelens die onbesproken blijven, vorm te geven. In deze emotionele periode ontzorg ik u graag. Als het moment van afscheid komt, draag ik daar met liefde aan bij.

Na het eerste gesprek stel ik het draaiboek voor de ceremonie beschikbaar met daarin de afspraken die we gemaakt hebben. Dat geeft houvast en duidelijkheid. Tijdens het maken van de teksten blijven we met elkaar in contact via app, e-mail en of telefonisch.

Is alles naar wens en wordt het gevoel juist weergegeven?
Uw glimlach, ondanks verdriet, bezorgt ook mij een goed gevoel. Juist daarom ben ik er voor u.

Voorbespreking

Wilt u liever samen met uw naasten, een voorbespreking om uw eigen wensen bespreekbaar te maken of op te schrijven, dan ga ik graag met u in gesprek. Het geeft rust en ruimte om liefdevol los te laten. U krijgt van mij een naslagdocument als ‘praatstuk in beweging’. Zo ontstaat een prachtige, waardevolle verzameling van uw unieke en persoonlijke wensen.

De ceremonie

Om een ingrijpend schaniermoment in het leven om te buigen naar een speciaal moment, help ik graag. Een moment van blijvende en waardevolle herinneringen aan het geleefde leven. Het is belangrijk om op een goede manier afscheid te nemen. In overleg is veel mogelijk. Wat is mijn rol tijdens de ceremonie? Denk bijvoorbeeld aan:

Tijdens het afscheidsmoment sta ik u bij. Ik spreek namens u en begeleid de gekozen rituelen. Nu heeft u de gelegenheid om afscheid te nemen en blijvende herinneringen te maken.

Na het afscheid

Na de ceremonie ontvangt u van mij een waardevol herinneringsboek cadeau. Om op gemak de gesproken woorden en de bloemenpracht opnieuw te beleven.  Als u het op prijs stelt, kom ik graag bij u op de koffie om over het afscheid na te praten. 

Wat anderen zeggen